Menü

Enduro és Cross versenyzőknek

Ön a terepmotorok rajongója? Biztosak vagyunk benne, hogy talál valamit magának és az endurójának.

A legnépszerűbb termékek

Motorkerékpár emelő

A cross és enduro kerékpárokat gyakrabban kell szervizelni, mint a többi típusú motorkerékpárt. A zord körülmények között való motorozás, a motorra és más alkatrészekre nehezedő nagy terhelés, nem is beszélve a terepre jellemző kisebb-nagyobb egyenetlenségekről, olyan körülmények, amelyek kedveznek a meghibásodásoknak. A terepmotorok szervizelését megkönnyíti egy robusztus kereszt/enduro emelő. Stabil acélszerkezet, ergonomikus fogantyú, amely lehetővé teszi a jármű kényelmes felemelését, valamint a kedvenc márkája színében pompázó kivitel - ezek a jó cross/enduro motoremelők jellemzői. Ha motorkerékpárját óvatosan szeretné leengedni, célszerű beépített lengéscsillapítóval ellátott kereszt/enduro emelőt választania. A cross/enduro emelő kiválasztásakor figyeljen a kompakt kialakításra. Elvégre, ha versenyre vagy motocross pályára megy, nem szeretne egy nagy felszerelést cipelni magával. A cross/enduro motoros emelők egyre növekvő száma a piacon azt jelenti, hogy a gyártók ergonómia és kényelem szempontjából vetekszenek egymással, és nagyon jó termékeket kínálnak elfogadható áron.

Bárki, aki legalább egyszer motorozott már terepen vagy motokrosszpályán, tudja, mennyire kiszámíthatatlan ez a sport. Esések, más motorok kerekei alól kirepülő kövek és a lábtartók, amelyek minden bizonytalan landolás után a lábfejbe állnak - és ez csak néhány a veszélyek közül, amelyekkel a cross/enduro motoroscsizmáknak meg kell küzdeniük. Egy jó cross csizmának védenie kell a bokaízületet a ficamoktól és a rándulásoktól, olyan talppal kell rendelkeznie, amely lehetővé teszi, hogy a láb biztonságosan támaszkodjon a lábtartókon, és ergonomikus kialakításúnak kell lennie, hogy a sebességváltó és a fékkarok kezelése egyáltalán ne okozzon gondot. Természetesen a motoros endurobakancsok és cross csizmák nemcsak a biztonságról, hanem a kényelmes viseletrők is szólnak. Az enduro/cross motoroscsizmák kiválasztásakor figyeljünk a lábfejhez való illeszkedésre, a szellőzőrendszerre és a belsejében használt anyagtípusra. Ne feledkezzen meg a stílusról sem! A cross/enduro csizmáknak jól kell kinézniük. Bármilyen motoros és terep ruhatára is legyen, biztosan megtalálja a megfelelő cross/enduro csizmát. A gyártók nemcsak a felhasznált anyagok minőségében és az innovatív megoldásokban, hanem a cross/enduro csizmák dizájnjában és színváltozataibal is versenyeznek. Élénk színek, visszafogott vintage árnyalatok vagy esetleg klasszikus fekete krómozott csatokkal? A választék tekintetében a cross- és endurocipők minden elvárást felülmúlnak.

Szeretsz terepen motorozni? Akkor érdemes jó enduróruházatot választanod, amely kényelmes és biztonságos, miközben kellemes hőérzetet biztosít. Az enduróruházat kiválasztásakor több tényezőre is figyeljen, többek között a kényelemre, a kialakításra és a kivitelezés minőségére. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az enduro vagy cross ruházatnak elsősorban az a célja, hogy a lehető legjobban megóvjon eséskor vagy a bozótosban gázoláskor. Ezért, amikor álmai enduro ruházati elemeit keresi, figyeljen a minősítésekre és a ruházatban, a térdvédőkben, az ortézisekben, a páncélokban stb. található protektorok/védők anyagára. Ne feledje, hogy a crossruházat nem csak protektorokból áll, hanem kesztyűkből, pulóverekből, nadrágokból és kabátokból is. Az ő esetükben vadulhat a stílussal, és egyes ruhadarabokat például a motorkerékpárjához illesztheti. Az enduro/cross ruházat mindig is meglepett a színkombinációkkal és a dizájnnal, ami megkülönbözteti az aszfaltos utakra vagy hosszú távokra tervezett motoros ruházattól. Az enduro/cross ruházat lehetővé teszi, hogy 100%-ban kifejezze a személyiségét, és egyedi megjelenéssel tűnjön ki a motocross pályán vagy a terepen - a mi ruházatunkkal tarolni fog! Nálunk számos nagy gyártó cross és enduro ruházatát találja, amilyen például a Fox, a Leatt és a Thor.

Motoros szemüveg

A cross szemüveg nélkülözhetetlen felszerelés mindazok számára, akik a kitaposott útról vadabb terepre indulnak. Egyszerre nyújt biztonságot és kényelmet a terepen való motorozás során. Az enduro-szemüvegnek karcálló napellenzővel és a másodperc töredéke alatt a teljes látási viszonyokat visszaállító, letörhető rögzítéssel kell rendelkeznie - el sem tudjuk képzelni, hogy versenyezzünk nélküle! A cross szemüvegek jó légzárását is értékelni fogja, ha nehéz körülmények között motorozik. A keret formája és a tömítőhab minimalizálja a nyomást, és korlátozza a por bejutását a szemüveg alá. Amikor kiválasztja álmai enduroszemüvegét, figyeljen a pántra is. Stabilnak kell lennie, és szilikonbevonattal kell rendelkeznie, hogy a cross/enduro szemüveg biztonságosan a sisakon maradjon.

Motorkerékpár alkatrészek

A cross és enduro motorkerékpárok gyakrabban igényelnek javítást, szervizelést és alkatrészcserét, mint az aszfaltozott útra szánt motorok. Ez azonban olyan szükségszerűség, amelyet mosollyal az arcunkon viselünk el. Végül is, ez az összes meghibásodás és eltömődött dugattyú aközben alakul ki, amit a legjobban szeretünk, vagyis terepmotorozáskor! A cross vagy enduro alkatrészek kiválasztásakor ne csak az árat, hanem a minőséget is tartsa szem előtt. A dugattyúk, a gyűrűk, a gumiabroncsok és a felfüggesztés alkatrészei csak néhány a cross/enduro alkatrészek közül, amelyek a motocross-pályán nyújtott teljesítményében és a terepen töltött boldog percekben mutatkoznak meg. A leggyakrabban cserélt enduroalkatrészek közé tartoznak az olyan fogyó alkatrészek, mint a légszűrő és a motorolaj - ne hanyagolja el őket, és motorja kifogástalan teljesítménnyel hálálja meg. Érdemes megjegyezni, hogy a cross/enduro motorkerékpároknál (különösen a kétütemű motoroknál) az egyes cross/enduro alkatrészek csereintervallumait nem kilométerben, hanem órában számolják - így egy dugattyú cseréje nem néhány ezer kilométer, hanem néhány tucat óra kérdése. A cross és enduro alkatrészek vezető gyártói közé tartozik a D.I.D és az Afam (motorkerékpárlánc és hajtólánckerék), a WP (felfüggesztés), a KN (légszűrő és olajszűrő) és a Brembo (fékek). A Gmoto-nál enduro és cross alkatrészek széles választékát találja mind a top márkájú motorkerékpárokhoz, mind a Kínából származó 50, 125 és 250 ccm-es olcsó cross és enduro motorkerékpárokhoz.

Gumiabroncsok

Terepen a jó tapadás elengedhetetlen. Akár a motocross-pályán, akár az erdei ösvényeken száguldozik, érdemes jó cross/enduro abroncsokkal rendelkeznie. Milyenek legyenek a cross és enduro abroncsok? A hatékony öntisztulás, a kanyarokban és fékezéskor jó tapadást biztosító futófelület, valamint a közúti homologizáció (ha közúton szeretne motorozni) elengedhetetlen. Az enduro abroncsok kiválasztásakor arra a kérdésre kell választ adni, hogy milyen típusú felületen fog leggyakrabban motorozni. Sok gyártó rendelkezik cross/enduro abroncsokkal, amelyek a lágy, a közepesen kemény és a kemény felületekhez készültek. Ez azt jelenti, hogy egyes enduro abroncsok leginkább homokra és sárra, mások pedig köves ösvényekre vagy sziklákra alkalmasak. Mindenképpen figyeljen erre vásárláskor, hogy élvezhesse a jó kezelhetőséget, a biztonságos utazást és a legjobb off-road élményt.

Tartozékok

Lássuk be - a motorosok a kütyük szerelmesei! A cross és enduro motorkerékpárok tartozékai szerves részét képezik a terepmotorozás szeretetének. Segítségükkel jobb helyezéseket érhetünk el a versenyeken (pl. a tökéletes fogású kormány), megvédik motorjainkat a sérülésektől (pl. az enduro motorburkolat), és megkönnyítik a szervizelést és a javítást (pl. a kipufogódugó vagy a cross/enduro emelő). Ráadásul a cross/enduro tartozékok lehetővé teszik, hogy személyre szabja felszerelését - a burkolatok, a matricák, a kiegészítő lemezek vagy a megnövelt üzemanyagtartály csak a kezdet. Kiegészítőket keres cross/enduro motorkerékpárjához? Jó helyen jár, mert nálunk egész raktárkészlet van belőlük!

Terepre vagy a motocross pályára tart? A terepmotorozáshoz olyan strapabíró sisakra van szüksége, amely magas szintű biztonságot és kényelmes vezetési élményt nyújt. A jó corss sisakokat a kis súly, a hatékony szellőzőrendszer és a megfelelő felépítés (pl. többrétegű, különböző szálakból készült héj) jellemzi. Mi több, a cross- és endurosisakoknak rendelkezniük kell napellenzővel, amely védelmet nyújt a napfény és a többi motorkerékpár kerekei alól kirepülő kövek ellen, ezáltal növelve a motorozás biztonságát. Amikor kiválasztja álmai enduro/cross sisakját, figyeljen a rögzítésre is. Sokan el sem tudják képzelni, hogy DD rögzítő nélkül motorozzanak terepen - szerencsére ez egy nagyon népszerű megoldás. Összességében a cross sisakok nemcsak a stílusról szólnak, hogy kitűnjön a terepen és a motocross pályán, hanem mindenekelőtt a biztonságról és a kényelemről, amikor terepen motorozik.

Termoaktív alsónemű

Napjainkban a termo alsóneműk olyan korszerű termékek, amelyek a motoros felszerelés elengedhetetlen első rétegét jelentik - mind a cross- és enduromotorosok, mind az országúti motorosok számára. A termo alsóneműk hatékonyan kifelé tolják a nedvességet, ami a szellőzőzónákkal és a varrásmentes kialakítással kombinálva magas szintű kényelmet biztosít, bármilyen terepviszonyok és motorozási tempó mellett. Ráadásul enduró túrák alkalmával a termo alsóneműt más tevékenységekhez is viselheti, így magabiztosan, ruhaváltás nélkül mehet túrázni vagy hegymászni. Síelés vagy snowboardozás közben pedig a termo alsónemű elengedhetetlen felszerelés, különösen a merinógyapjúból készült szettek.

Protektorok

A crossprotektorok nélkülözhetetlenek, ha azt szeretné, hogy épségben térjen vissza egy off-road kirándulásról, és folytatni tudja off-road hobbiját. Protektorok, ortézisek, védőruházat, nyakstabilizátorok és páncélok - a crossprotektorok választéka óriási, ami azt jelenti, hogy a biztonság növelésének is rengeteg módja van. A legnépszerűbb enduroprotektorok olyan márkáktól származnak, mint a Fox, a Leatt és az Acerbis. A crossprotektorok kiválasztásakor figyeljen a protektor minősítésére, a szellőzőrendszerre és a kialakítás minőségre. Ne feledje, hogy minél keményebben motorozik és minél látványosabb akciókat hajt végre a motokrossz pályán, annál jobban fel kell fegyverkeznie és magasabb kategóriás crossprotektorokhoz kell nyúlnia. Az enduro protektorok vásárlásakor további kritériumok a rögzítési rendszerek és a megjelenés. A többi cross/enduro védőelemhez (pl. sisakok és csizmák) hasonlóan a crossprotektorok is fenomenális stílusban és változatos színváltozatokban kaphatók.

Az endurotúrák és a motokrosszpályán végzett intenzív edzések során jó ötlet a megfelelő folyadékpótlás biztosítása, különösen a nyári hőségben. Az ideális megoldás egy vízartályos enduro hátizsák, azaz aminek a belső részében beépített víztartály van. Az enduro hátizsák kiválasztásakor ne csak a víztartály kapacitása, hanem maga a hátizsák is legyen irányadó. Ez általában 8 és 25 liter között van, ami lehetővé teszi, hogy alapvető cross/enduro-kiegészítőket, esőkabátot, tartalék kesztyűt vagy fényképezőgépet/telefont szállítson. A cross/enduro hátizsákok a kifinomultság és a kényelem tekintetében nem maradnak el a trekking hátizsákoktól, sőt, kifejezetten a speciális motorkerékpáros sportokhoz kifejlesztett modellek is készülnek. A jó enduro/cross hátizsákot vízálló cipzárak, legalább 2 literes víztartály és ergonomikus pántrendszer jellemzi, amely nem korlátozza a mozgást motorozás közben vagy után. Mi több, egy csúcsminőségű enduro/cross hátizsák rendelkezhet tanúsított hátprotektorral, amely nagyobb biztonságot nyújt a durva terepen való motorozás során. A legnépszerűbb gyártók közé tartozik a Kriega, az Acerbis és a Leatt, amelyek kínálatában menő enduro vagy cross hátizsákot találhat. Ha egy hosszabb off-road kiránduláshoz keres cross hátizsákot, mindenképpen nézze meg a Leatt modelljeit, a márka ugyanis egy olyan cross/enduro hátizsákcsaládot dobott piacra, amelynek fő rekesze akár 25 literes is lehet!